Takabuti bıçaklanarak öldürülmüş!


 
Olayı çözmek 2.600 yıl sürdü, ancak nihayet Antik Thebes’ten kıvırcık saçlı, elit bir kadının zamansız ölümü aydınlatılabildi.
Mumyanın orijinal sargılarının açılmasının 185. yıldönümünde açıklama yapan araştırmacılara göre, 20’li yaşlarındaki Takabuti, şiddetli bir bıçak saldırısında öldürülmüştü.
Takabuti’nin mumyalanmış kalıntılarına yapılan analizler başka sırlarını da ortaya çıkardı. Kadın iki nadir duruma sahipti; ekstra bir diş (32 yerine 33) ve ekstra bir omur.
Takabuti kimdi?
Takabuti antik Thebes’ten (günümüzde Luksor) olmasına rağmen, mumyası Napolyon Savaşlarını takip eden yoğun Mısır mumya ticaretine yakalanmıştı. Zengin bir İrlandalı adam olan Thomas Greg, 1834’te kalıntıları alıp Mısır’dan Belfast’a getirdiğinde Takabuti, İrlanda’ya ulaşan ilk bilinen Mısır mumyası oldu.
Son yıllarda Takabuti, X-ışınları ve BT (bilgisayarlı tomografi), saç analizi ve radyokarbon tarihleme gibi birçok analiz geçirdi. Bunlar kadının MÖ 660 civarında, 25. hanedanının sonunda yaşadığını gösterdi.
En son testler arasında bir DNA analizi ve diğer BT taramaları vardı. Araştırmacılar, her ikisinin de beklenmedik sonuçlar ortaya çıkardığını söylüyor.
Kalbi çıkarılmamış
BT taramaları, şimdiye kadar bulunamayan kalbinin sağlam ve mükemmel bir şekilde korunduğunu ortaya koydu. Bu taramalar ayrıca şiddetli ölümünü ortaya koydu: Yara izleri, Takabuti’nin sol omzunun yanından, sırtından bıçaklandığını gösterdi.
Emekli ortopedi cerrahı Dr. Robert Loynes, “Özellikle BT taramaları Takabuti’nin sol üst göğüs duvarının arkasında ciddi bir yara olduğunu gösterdi. Bu neredeyse kesin olarak onun hemen ölümüne neden oldu.” diyor.   
 ARKEOFİLİ

Yorumlar