Beyaz fosfor belgelendi


Türk devletinin, 9 Ekim 2019’da Rojava’ya yönelik işgal saldırısında kimyasal silah kullandığı, İsviçre merkezli Wessling Araştırma Enstitüsü ve Bafob tarafından belgelendi. Dr. Abbas Mansoura, “Türk devleti savaş suçundan dolayı yargılanmalı” dedi.

RONÎ RIHA / CENEVRE
Türk devletinin, Rojava’da kimyasal silah kullandığı belgelendi. Geçtiğimiz günlerde Paris ardından Cenevre’de basın toplantısı düzenleyerek Türkiye’nin işlediği savaş suçlarını teşhir eden Dr. Abbas Mansoura, Türkiye’nin beyaz fosfor kullandığının belgesini gazetemizle paylaştı.
Türk devletinin, 9 Ekim 2019’da Rojava’ya yönelik işgal saldırısında kimyasal silah kullandığı, İsviçre merkezli Wessling Araştırma Enstitüsü ve zararlı maddeleri araştıran Bafob şirketi tarafından belgelendi. Dr. Abbas Mansoura, savaş suçunun belgesini Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler yetkililerine sunduklarını belirterek, “Bir an önce harekete geçmeliler” dedi.

Beyaz fosfor ve kimyasal belgelendi
İsviçre merkezli Wessling Araştırma Enstitüsü’nün yaralı bir QSD’li savaşçıdan alınan parçanın laboratuvar incelemesi sonucu 4 sayfalık bir rapor hazırlandı. Bafob tarafından hazırlanan raporda, “Kimyasal reaktiflere maruz kalan yaralı bir savaşçıdan alınan numune fosfor içeriği acısından analiz edilmiştir” denildi. Raporun sonuç bölümünde, “Analizi yapılan örnekte, normal bir insanda bulunması gereken fosfordan daha yüksek miktarda fosfor ortaya çıkmıştır. (Normalde 2’nin altında olması gereken değer 17’dir) Örnekte, bulunan önemli ölçüde yüksek miktardaki fosforun yanı sıra yaralanma tipi (kimyasal yanıklar) beyaz fosfor kullanıldığını gösterir” denildi.

OPCW ve BM’ye iletildi
Kimyasalın belgelenmesinde önemli bir rol oynayan İsveçli Doktor Abbas Mansoura, Birleşmiş Milletler’deki temasları ardından gazetemize konuştu. Rojava’da mikrobiyolog ve epidemiyolog olarak görev yapan Dr. Mansoura “Elimdeki kanıtları daha önce uluslararası Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü OPCW ile de paylaştım. Cenevre’nin BM ofisine de bütün belgeleri sundum. Hem Rojava’nın Serêkanîyê hem de Til Temir kasabasında Türkiye’nin beyaz fosfor kullandığını belgeledik” dedi.

Beyaz fosfor, BM’nin de kullanılmasını yasakladığı yasak silâhlar sınıfında olduğunun altını çizen Dr. Mansoura, “Elimdeki belgeleri bütün kanıtlarıyla onlara sundum, artık sıra onlarda. Bir an önce harekete geçmeleri için çağrıda bulunduk” diye konuştu.




Kanıtlar işgal altında
Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırıları sırasında orada olduğunu hatırlatan Dr. Mansoura, kimyasalla ilgili ellerindeki verilere ilişkin şu ayrıntıları paylaştı: “Bütün olanlara tanıklık edip, bütün yaralıların tedavisine bizzat kendim katılarak kimyasalı belgeledim. Eğer silahların kullanıldığı araziyi araştırma imkânımız olsaydı araziden de sağlam kanıtlar alınacaktı. Bu tür silahlar bıraktığı izden dolayı en çok düştüğü toprakta tespit edilir. Ama maalesef orası şu an Türkiye’nin işgali altında olduğu için arazi incelemesini yapamıyoruz. Aldığımız bütün kanıtlar ancak kurtulan yaralılar ve cenazeler üzerinden alınan örneklerle mümkün oldu.”

Türkiye’nin baskısı var
Yaralılarla karşılaştığı ilk anda beyaz fosforun kullanıldığını fark ettiğini belirten Dr. Mansoura, “Kanıtlamak için bulgu ve belgeleri birkaç kuruma gönderim. Fakat Türkiye’nin baskılarından dolayı birçok kurum yavaş hareket ediyor ya da resmi bir cevap vermekten çekiniyor. Fakat Türkiye’nin bütün baskılarına rağmen bazı kurumlar olumlu cevap verdi. Bunlardan biri de Avrupa’nın birçok ülkesinde laboratuvarları olan İsviçre’nin Bern Kantonu’nda araştırmalarını sürdüren inceleme ve analiz laboratuvarı olan Kimyasal Araştırma Enstitüsü Wessling’tir. Wessling’in incelemeleri sonucu Türkiye’nin yüksek dozda beyaz fosfor kullandığını Bafob bir raporla tespit etti” diye konuştu.

Farklı silahlar da var!
Elindeki evrakı göstererek, Türkiye’nin bu savaşta sadece beyaz fosfor kullanmadığını kaydeden Dr. Mansoura, “Beyaz fosforun yanında çok komplike karışımlardan oluşan hala ne olduğunu tam olarak tespit edemediğimiz farklı silahların kullanıldığını ve bu silahların bazılarının kanserojen içerdiğini tespit ettik” diye belirti.

Artık iddia değil, gerçek
Raporun bir kopyasını bizlerle paylaşan Dr. Mansoura, “Biz bunları ilk dilendirdiğimizde dünya söylediklerimizi ya ciddiye almadı ya da almak istemedi. İşlenen bu savaş suçuna ‘bir iddiadan ibaret’ gözüyle bakıldı. Fakat artık bir iddia değil, elimdeki raporlar kanıttır. Türkiye, Rojava’ya karşı kimyasal silahlar kullandı ve ağır savaş suçları işledi ve hala işlemektedir” dedi.


Savaş suçundan yargılanmalı
Türkiye’nin savaş suçundan yargılanması gerektiğini belirten Mansoura, “Savaş suçu büyük bir insanlık suçudur. Türk devleti, altına imza attığı anlaşmaları ihlal etmiştir. Bunun ağır cezaları olmalıdır. Bizim önceliğimiz Türkiye’nin yasak silahlar kullandığını ve bundan dolayı savaş suçu işlendiğini resmi belgelerle teyit etmek ve bu belgeleri sorumlu kurumlara iletmektir” ifadesini kullandı.

Yorumlar