Çalıştaya katılmak da suç!



 Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin hakkında 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis istemiyle iddianame hazırlandı. JİTEM tarafından katledilen Vedat Aydın’ın anmasında saygı duruşunda bulunmak, çalıştaya katılmak, ittifak çalışmaları yürütmek de suç sayıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “silahlı terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak tutuklanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’e 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Davanın iddianamesinde, Buluttekin’in evinde yapılan aramada toplatma kararı bulunan 7 kitabın “ele geçirildiği” belirtildi. İddianamede, Buluttekin’in hiçbir konuşmanın yapılmadığı üç cenazenin defin işlemine ve bir taziyeye katılması suçlamalar arasında yer aldı. İddianamede, Buluttekin’e yönelik suçlamalardan 5’i cenazelere katılması, 37’si ise HDP Amed İl Eşbaşkanı olduğu sırada partisinin düzenlediği eylem ve etkinliklere katılması ve birkaçında konuşma yapması. İddianamede, Buluttekin’in 2017 ve 2019 tarihleri arasında 42 eyleme katılması “örgüt üyesi olmak” suçuna delil olarak sunuldu.


Slogan atılan miting
İddianamede, partisinin 20 Haziran 2018’de İstasyon Meydanı’nda düzenlediği ve bir grubun PKK ve Öcalan lehine slogan attığı mitingde  Buluttekin’in de bulunması suçlama konusu yapıldı.

Vedat Aydın’ı andığı için
Buluttekin’e yöneltilen bir başka suçlama ise JİTEM tarafından kaçırılarak işkenceyle katledilen Halkın Emek Partisi Amed İl Başkanı Vedat Aydın’ın anmasına katılması ve saygı duruşunda bulunması oldu.

Kürt Dil Çalıştayı da
Buluttekin’e, yönelik suçlamalar arasında; Gençlik Şöleni ve Halk Buluşmasına, HDP Eşbaşkanlarının katılımıyla düzenlenen “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü Konferansına”, Kürt Dil Çalıştayı’na, İl Eşbaşkanı olduğu HDP’nin seçim startı verilen açıklamasına katılarak konuşma yapması da yer aldı.

İttifak bağımsızlık içinmiş
İddianamede, Kürt partilerinin yerel seçimde ittifak kurmak için bir araya gelmesi de Buluttekin’e yönelik suçlama konusu oldu. Buluttekin’in katıldığı seçim ittifakı toplantısı şu şekilde değerlendirildi: “Sözde Dört Parça Kürdistan olarak adlandırdığı sözde Birleşik Bağımsız Kürdistan Devleti kurma hedefine yönelik propaganda faaliyetleri üzerinden ulaşmaya çalıştığı amaç doğrultusunda hareket ederek…..”


Anlaşılmayan konuşma
Buluttekin’e yöneltilen ilginç suçlamalar arasında partisinin seçim irtibat bürosuna katılarak burada yaptığı konuşma oldu. Çoğunluğu “anlaşılmadı” denilerek iddianameye geçirildi.
Partisinin seçim irtibat bürosu açılışına, Newroz etkinliğine, HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli’nin açıkladığı “Kayyuma İlişkin Rapor” toplantısına, “anlaşılmayan sloganların” atıldığı Leyla Güven’in açlık grevine girmesine ilişkin yapılan basın açıklamasına, seçim sonucu kutlamasına, Selçuk Mızraklı’nın görevden alınmasına ilişkin yapılan basın açıklamasına, 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine katılması da suçları hanesine yazıldı.
AMED

Yorumlar