CPT adım atmalı




Strasbourg’ta 162 gün açlık grevinde kalan eylemcilerin “CPT’ye yönelik Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecride son verme” çağrısı ardından HDP heyeti CPT yetkilileri ile görüştü.

HDP heyeti, Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan İşkenceyi Önleme Komitesi CPT ile bir görüşme gerçekleştirdi. Heyette yer alan Hişyar Özsoy, Feleknas Uca ve HDP Avrupa Komisyonu temsilcisi Faik Yağızay, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsaklar üzerindeki ağırlaştırılmış tecride, hak ihlallerine, işkenceli uygulamalara dikkat çekti.

Görüşmeye ilişkin gazetemize bilgi veren heyet üyesi Hişyar Özsoy, “CPT Genel Yardımcısı ve Avrupa Konseyi eski dönem Türkiye masasına bakan Michael Neurauter’e birkaç önemli hususu aktardık. Görüşmemizdeki en önemli mesele sayın Öcalan üzerindeki tecritti” dedi.

Açlık grevleri sürecinde CPT ile yoğun diyalog ve görüşme içinde olduklarını hatırlatan Özsoy, tecritle ilgili aynı zaman da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric ile de bir görüşme gerçekleştirdikleri bilgisini de paylaştı. Görüşmede, tecridin kabul edilemez olduğunu ve buna köklü bir çözüm bulunması gerektiğini ilettiklerini söyleyen Özsoy, “Sayın Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile görüşmesi gerektiğine dair aciliyet içeren durumları aktardık” diye belirtti.

Cezaevlerinde yaşananları paylaştık
Marija Pejcinovic Buric’in yanı sıra  Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile de diyalog içerisinde olduklarını ifade eden Hişyar Özsoy, görüşme içeriğine ilişkin şunları paylaştı: “Tecrit ile birlikte cezaevlerinin artık işkencehaneye dönüştürüldüğünü, özellikle hasta tutukluların durumunu gündeme getirdik. Çünkü artık, siyasi veya adli tutuklu olsun sürekli cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Bu konuları CPT yetkilileri ile paylaştık. Şu anda cezaevlerindeki kötü muamele, işkence olayları ve özellikle hasta tutsaklarla ilgili bir rapor hazırlama sürecindeyiz. Yakın zaman içerisinde bu raporu CPT ile paylaşacağız.”

Tutuklu HDP’lilerin durumu
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ile de görüşerek, bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Özsoy, “Başta eşbaşkanlarımız olmak üzere tutuklu tüm HDP’li siyasetçilerini, başta Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere yönetim kademelerimizin tutuklanması konularını ele aldık. Yakın zaman içerisinde AİHM, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili durumu bir karara bağlayacak” diye konuştu.

Somut adım atılmalı
Avrupa Konseyi’nin Türkiye’deki gelişmelerden haberdar olduğunu, dolayısıyla yaşanan kötü gidişata yönelik yapabileceği çok şey olduğunu söyleyen Hişyar Özsoy, son olarak şunları belirtti: “Kendilerine tüm bu konulara yönelik beklentilerimizi aktardık. Bu görüşmelerde onların neler söylediklerine dair bir bilgi veremiyorum. Fakat biz, Avrupa Konseyi’ndeki tüm görüşmelerimizde daha somut adım atmaları gerektiğini ifade ettik.” STRASBOURG

Yorumlar