‘Hiçbir güç bizi Önderliğimizden koparamaz’



Berlin, Hannover ve Hamburg’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komplo ve mutlak tecridi protesto amacıyla uzun yürüyüşler yapıldı. Eylemlere katılan Kürtler, komplo ve tecridin Öcalan şahsında kendilerine karşı yapıldığını belirtti.
Avrupa’da yaşayan Kürtler ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük 15 Şubat Uluslararası Komplonun 21’inci yıldönümü yaklaşırken organize ettikleri uzun yürüyüşle komployu kınıyor.
Almanya’nın başkenti Berlin, Hannover ve Hamburg’ta hafta sonu uzun yürüyüşler düzenlendi.
Berlin’de Kürtler ve dostları Cumartesi günü komployu protesto etmek amacıyla 2 günlük yürüyüşe başladı.
Berlin Özgür Kürdistanlılar Topluluğu’nun (NCKM) organizesiyle
Cumartesi günü saat 11.00’de Kürtler ve dostları, Kreuzberg-Kottbusser Tor’da bir araya geldi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Berlin Özgür Kürdistanlılar Toplumu Meclisi Eşbaşkanı
Nujiyan Günay kısa bir konuşma yaptı.

 ‘Tecrit insanlık suçudur’
Günay “Bazi zamanlar vardır ki, insan elinden geleni düşünmeden yapmalı. İmkanlar ne olursa olsun. Çünkü bize bu kutsal iradeyi veren bir insandan bahsediyoruz. Yani Sayın Abdullah Öcalan’dan Uluslararası komployu kınıyoruz. Ne olursa olsun hiç bir güç bizi Önderliğimizden koparamaz. Tecrit insanlık suçudur, kınıyoruz. Tecride sessiz kalmak da tecridi desteklemektir. Biz Önderliğimiz özgür olana kadar, yağmur ya da kar demeden alanlarda olacağız” dedi.

Günay’ın konuşmasının ardından sağanak yağmura rağmen yürüyüş başladı. Eyleme Kürt ve Alman geçlerinin katıldığı görüldü. Eylemde oldukça heyecanlı olan gençler sık sık sloganlar atarak taleplerini dile getirdi.

Efrînli katılımcı
Efrînli Renas, memleketi Efrîn’den göç etmek zorunda kalmış olan bir eylemci. 7 yıl içinde farklı ülkelerde bulunduktan sonra Berlin’de iltica etmiş. Halen ailesinin bir kısmının Rojava’da olduğunu söyleyen Renas, Berlin’de gençlik çalışmalarının içinde.

Renas neden yürüyüşe katıldığını şu ifadeyle anlatıyor: “Ben Berlin’den tüm halkımızı selamlıyorum. Bugün Önderlik için yürüyoruz. Önderliğimize dönük büyük bir insanlık suçu olan tecridi protesto ediyoruz. Kürt halkı unutmamalı ki, bu şerefli mücadeliyi bize veren Önderliğimizdir. Onun için ne yapsak da azdır. Berlin’de tüm gençlere çağrımız bu yürüyüşe katılmalarıdır.”

Melê Muhamed Çağlı ise 25 yıldır Avrupa’da yaşıyor. Siyasi nedenlerden dolayı ülkesine gidemiyor. Çağlı da yürüyüşe katılma gerekçesini şöyle açıkladı: “40 yıldır bu mücadele aralıksız bir şekilde sürüyor. Öncelikle biz insan olarak hak ve hukuku birbirinden ayrıt etmeliyiz. Bir insan hakkı neyse onu yaşamalı. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ne bir insani ne de bir ahlaki durumdur. Kınıyorum bunu. Tüm halkımıza çağrım tecride karşı duyarlı olmalarıdır.”Yürüyüş boyunca sürekli ‘Katil Erdoğan’, ‘Biji Serok Apo’, ‘Jin jiyan azadî’ sloganları atıldı.

 Cumartesi günkü etap Alexanderplatz’ta son buldu. Dün ise yürüyüş korteji ikinci gün etabını sabah saatlerinde Kurfürstendamm’dan başlattı. Haber yayına hazırlandı sıralarda eylemin sona ermesi bekleniyordu.


Niedersachsen’da 3 günlük yürüyüş
Öte yandan Cumartesi günü tecridi protesto için Almanya’nın Niedersachsen (Aşağı Saksonya) Eyaleti’nde de uzun yürüyüşün startı verildi. “Abdullah Öcalan’ın sağlık durumu nedeniyle, mutlak tecridin derhal feshedilmesini talep ediyoruz” şiarıyla 3 günlük uzun yürüyüşün startı, Cumartesi günü verildi. İlk günde Langenhagen-Hannover arasında 10 kilometrelik etap yüründü. Önceki gün sabah saat:11.30’de, Langenhagen tramvay garının son durağın önünde toplanan Kürdistanlılar ve dostları, yürüyüş başlamadan önce özgürlük mücadelesinde şehit düşenleri 1 dakikalık saygı duruşuyla andı.

Ardından flama ve müzik eşliğinde 150 kişi yürüyüşe başladı. Yağmurlu havada, neşeli bir atmosferde yürüyen eylemcilere, polis yine Öcalan’ın posterlerinden ötürü tahammül edemedi. Yürüyüşü organize eden Altun Bischoff, Alman polisinin davranışlarını kınadı ve bu durumu mahkemeye taşıyacağını söyledi.
Langenhagen şehrin içinden geçerken büyük bir ilgi ile karşılaşan yürüyüşçüler, ilk günkü yürüyüş etabını bu kentte sonlandırdı.

Sabah saatlerinde ise Laatzen Leine Center önünde yürüyüş başladı. Yürüyüşçüler eylemlerini bugün Hannover’de Eyalet Parlamentosu önünde saat 11:00’de yapacakları mitingle sonlandıracak. Eylemciler Niedersachsen Parlamentosu’nun önünde bir saatlik mitingten sonra hazırladıkları dosyayı Parlamento yetkililerine sunacak.

Öcalan değil Kürtler hapiste




Eyleme katılan Rojşêrîn Duran şunları söyledi: “21 yıl önce 15 Şubat’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bir uluslararası komplosuyla tutuklandı. O günden bu yana mutlak tecrit her zaman devam etti. Avukatları ve ailesiyle görüşemiyor. 15 Şubat 1999 tarihi, Kürt halkı için kara bir gündür. Bizim ona ihtiyacımız var, onun sözlerine ihtiyacımız var, sadece onun varlığı bizi motive ediyor. Özgürlük mücadelesinde güçlendiriyor hepimizi. İşte bu yüzden biz asla vazgeçmeyeceğiz, hedefimize varıncaya kadar devam edeceğiz. Üzerimize düşen onun durumunu her yere taşımaktır. Onun sağlığını bütün siyasetçilere anlatmalıyız. İmralı’da tutuklu olan Öcalan değil, bütün Kürdistanlılardır. Tecrit bize karşı yapılıyor. Kürdistan’ın neresine bakarsak Türk devleti hedefinin hedefindedir. Bütün Kürdistanlılar, Türk faşist devletin elinde, Kürtler artık uyanmalı, Önderliği İmralı adasından çıkartmalı.”

FADIL DONMA/HANNOVER –  Y.ÖZGÜR POLİTİKA/BERLİN

Yorumlar