İstismarın affı utanç verici




Çocuk istismarına evlilik yoluyla af getirecek yasa tasarısı komisyondan geçerek onaylanmak üzere Meclis’e sunuldu. Tasarıya ilişkin Türk Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Biz teknik olarak baktık, artık meclis karar verecek. Yaşlı, kadın, hamile vs. infazın evde çekilmesi, hafta sonu infaz gibi uygulamalar. İyi halin de değerlendirildiği öneriler de var” diyerek konuyu Türk Meclisi’nin inisiyatifine bıraktı.

Af tasarısı, “şartlı ceza indirimi ve infaz düzenlemesi” gibi adlar altında yürütülüyor. Teknik ifadelerle üstü ne kadar örtülmeye çalışılırsa çalışılsın, tasarının yasalaşması halinde bir kısım suçlular serbest bırakılacak. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) mikrofon uzattığı İstanbullular, çocuk istismarına af getirecek düzenlemeye tepkilerini “Meclis’te tartışılacak olması bile utanç verici” diyerek dile getirdi.

Ödül verilmiş olacak
Kamuda memur olarak çalışan Mine Özdemir, cezayı alacak olan şahsın kendisinin bile normal bir insan olamayacağını, ceza alıp da sonrasında tekrardan çocukla evlendirilmesi şartıyla ceza verilmeyecek olmasının o kişiye yargı tarafından verilecek bir ödül olacağını vurguladı. Özdemir, “Bu asla kabul edilemeyecek bir şey. Suç işlemiş bir kişiyi bu şekilde ödüllendirmemek gerekiyor” dedi.

Hayatımda böyle şeyler duymamıştım
İşçi emeklisi Ruhsar Eroymak da “Başından beri buna itiraz ediyorum. Böyle bir şey yaparak çocuklarımıza dokunmasınlar. Onların geleceği ile oynamasınlar, çocuklarımız en kıymetli varlıklarımız” dedi.
70 yaşındaki Eroymak, çocukların kaç yaşında olursa olsun evlendirilmemesi, hele hele bunun yasa tasarısıyla meşrulaştırılmaması gerektiğini dile getirdi. Eroymak, “Hayatımda şimdiye kadar böyle şeyler duymamıştım. Ama şimdi her şeyi duyuyorum” dedi.

Meclis’e taşınması bile utanç verici
Mikrofon uzattığımız Mehmet Çığır da durumu hayretle karşılayarak şunları söyledi: “Dünyada kabul edilmez bir olay, mümkün değil böyle bir şey olamaz. Yok, Allah göstermesin. Hükümet böyle bir şey çıkaramaz. Böyle kişilerin yeri cezaevidir. Bunun Meclis’e taşınması bile utanç vericidir.”

Yasayı kabul etmeyeceğiz
Jinnews’e konuşan Kampüs Cadıları’ndan Selina Çelik de kadınların birçok ilde “Çocuk istismarının affı olmaz” sloganıyla sokaklara çıktığını hatırlatarak, “Ülkemizde cinsel istismar vakalarının son 10 yılda yüzde 700 artarak 300 bine ulaştığını gözlemliyoruz. ‘Erken evlilik mağdurları’ adı altında ortada bir toplumsal mağduriyet varmış gibi sunulmaya çalışılan şey, çocukları istismar edenlerin mağdur ilan edilmesinden başka bir şey değildir. Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceğini düşünüyoruz. Bu istismarı aklama demektir. Çocuklar susmaz biz de susmamalıyız, onların haklarını savunmak bizim elimizde. İstismara karşı gerekli önlemleri almayanlar, gizleyenler, zemin hazırlayanlar ve istismarcıyı koruyanlar bilmelidir ki kadınlar bu yasayı kabul etmeyecekler ve sonuna kadar çocukların haklarını aramaya gideceklerdir. Failler cezalandırılıp adalet sağlanana kadar sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ

Yorumlar