Öcalan’la diyaloglar: Building free life



Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarına önsöz yazan, düşüncelerini değerlendiren dünyaca ünlü entellektüellerin kaleme aldığı Öcalan değerlendirmeleri, Aram Yayınları tarafından Nisan 2019’da baskısı yapılmıştı. Editörlüğünü Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’da Barış İnisiyatifi sözcüleri Havin Güneşer ve Reimar Heider’in yaptığı kitap oldukça ilgi görmüş, birçok çevre ve kesim tarafından dikkatlice incelenmiş ve tartışılmıştı.

Kitapta yer alan düşüncelerin, uluslararası alanda tartışılması için Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’da Barış İnisiyatifi tarafından kitap bir de İngilizce basıldı. PM Press ve International Initiative yayınevi tarafından Ocak ayında gerçekleşen baskı şimdiden büyük ilgi görüyor.

Dört bölümden oluşuyor
Dört bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Öcalan’ın çeviri kitaplarına yazılan önsözlere yer veriliyor. İmmanuel Wallerstein’dan Antonio Negri’ye kadar uzanan bu skalada düşünürler, Öcalan’ın düşünceleriyle nasıl tanıştıklarını anlatırken, kapsamlı değerlendirmelerde bulunuyorlar.
“Uygarlığın Kökenleri” adlı ikinci bölümde Öcalan’ın yazılarındaki insanlık tarihi anlatısı irdelenirken, Sümer Uygarlığından monoteizmde iktidar örgütlenmesine uzanan bir skalada değerlendirmelere yer veriliyor. “Dokunmak ve Bağlantı Kurmak” adlı üçüncü bölümde Öcalan’ın düşüncelerine mekansal ve karşılaştırmalı bir bakış açısıyla dünyadaki deneyimler ve yaklaşımlar ele alınırken, Avukat ve Yazar Dr. Radha D’souza; San Francisco Antropoloji ve Sosyal Değişim Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Andrej Grubacic; Latin Amerika toplumsal hareketlerinde çalışmalar yürüten ve eğitimler veren Raul Zibechi yazılarıyla Öcalan karşılaştırmalarına yer veriyor. “Siyaset Felsefesi ve Siyasal Eylem” adlı dördüncü bölüm Öcalan’ın yöntem ve kuramının özelliklerini ele alan yazıları içeriyor.

Kitapta kimlerin yazıları var?
Kitapta; Meksika Puebla Özerk Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Sosyoloji Profesörü John Holloway; Siyasetçi ve uluslararası hukuk uzmanı Norman Peach; 2010 yılında yaşamını yitiren Eğitim Bilimcisi, Sosyolog ve Devrim Teorisyeni Ekkehard Sauermann; Kapitalizmi anlamaya yönelik makro-tarihsel yaklaşımları ile bilinen ve geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz kült isim İmmanuel Wallerstein; Herri Batasuna partisi lideri ve ideoloğu Arnold Otegi, Finlandiya Helsinki Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Kalkınma Çalışmaları Profesörü Barry K. Gills; İtalyan Marksist, Sosyolog ve Siyaset Filozofu Antonio Negri; Yazar, Çevirmen ve Editör Peter Lamborn Wilson; İlahiyatçı Donald H. Matthews; Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Thomas Jeffrey Miley; Feminist Araştırmacı Dr. Muriel Gonzales Athenas; Eleştirel Bilim İnsanı, Sosyal Adalet Aktivisti, Avukat ve Yazar Dr. Radha D’souza; San Francisco Antropoloji ve Sosyal Değişim Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Andrej Grubacic; Latin Amerika toplumsal hareketlerinde çalışmalar yürüten ve eğitimler veren Raul Zibechi; Barış ve Çatışma alanında yüksek lisans tezi hazırlayan ve aynı adla kurulan derneğin kadın sözcüsü ve akademisyen Dr. Mechthild Exo; Antropolog ve Aktivist Prof. David Graeber; yazar Fabian Scheidler, Akademisyenler Daiman Gerber ve Shannon Brincat; Sosyal Antropolog Dr. Patrick Huff, Akademisyen Nazan Üstündağ ve 14 Aralık 2018’de Türk savaş ucaklarının gerçekleştirdiği hava saldırılarında yaşamını yitiren HPG gerillası Michael Panser (Bager Nûjiyan)’ın yazıları yer alıyor.
KÜLTÜRSERVİSİ

Yorumlar